Камбайн, пагрузчык, метад “распылу” – што новага на корманарыхтоўцы ў КСУП “Гервяты”
Намеснік дырэктара КСУП «Гервяты» па вытворчасці Станіслаў Івашка
Гэта адзінае ў раёне сельскагаспадарчае прадпрыемства, якое спецыялізуецца на вытворчасці ялавічыны. З улікам дойнага статку тут больш, чым у іншых гаспадарках, буйной рагатай жывёлы – амаль 10 тысяч галоў, з якіх крыху больш за 40% утрымліваюцца на комплексе па дарошчванні і адкорме.
ЛІЧБА:
3 173 гектара складае першы ўкос у КСУП «Гервяты».
На 13 чэрвеня травы ляглі ў пракосы на 1 860 гектарах (59% ад плана).
Нарыхтавана 10 324 тоны сенажу (30%) і 36 тон травяністых кармоў у стрэйч-плёнцы (24%).
Каб зімой пракарміць такое вялікае пагалоўе, «гервятцы» плануюць нарыхтаваць амаль 22,5 тысячы тон кармавых адзінак. З травяністых кармоў – 34 тысячы тоны сенажу, прычым 60% закласці травамі першага ўкосу, амаль 45 тысяч тон сіласу і 750 тон сена. Забягаючы наперад адзначу, што ўсе перадспасылкі для ажыццяўлення гэтых планаў у аграрыяў гэтай гаспадаркі ёсць, галоўнае – не падвяло б надвор’е…
– Прасцей за ўсё недапрацоўкі спісаць на дрэннае надвор’е, – лічыць намеснік дырэктара па вытворчасці Станіслаў Івашка. – У гэтым сэнсе ўсе гаспадаркі раёна знаходзяцца ў аднолькавых кліматычных умовах. Паспяховасць корманарыхтоўчай кампаніі залежыць ад многіх фактараў: тэхнічнай аснашчанасці, прытрымлівання тэхналагічнага рэгламенту нарыхтоўкі кармоў і тэрмінаў уборкі, якасці травастою, урэшце – саміх механізатараў.
Вадзіцелі Анджэй Ясевіч і Віктар Герасім
На 9 чэрвеня ў КСУП «Гервяты» заклалі бетаніраваныя кормасховішчы ў Чэхах, Дайлідках, Гайголях і Гервятах. Прадугледжаныя нормы – тэхналагічную ёмістасць для захоўвання кармоў трэба закласці за 3-4 дні – гервятцы абыходзяць і спраўляюцца з гэтым за 2-2,5 дні.
У траншэях аб’ёмам у тысячу тон «зялёнку» трамбуюць дзве адзінкі тэхнікі, у больш вялікіх – тры. Шмат гадоў гэтым займаецца Віктар Гродзь, якога неаднойчы прафсаюз аграрыяў прызнаваў лепшым на пагрузцы арганікі. Сёлета мужчына трамбуе траву на новенькім пагрузчыку «Амкадор-352».
– У гаспадарцы цэлы год чакалі гэты пагрузчык. Чаму даверылі мне? – мужчына задумваецца. – Напэўна, вопыту ў мяне шмат. Неаспрэчныя плюсы машыны: прастата абслугоўвання, умераны расход паліва і трамбуе добра.
Фёдар і Андрэй Махонькі возяць «зялёнку»
Для нарыхтоўкі сенажу ў КСУП «Гервяты» абавязкова выкарыстоўваюць кансерванты. Летась прымянялі прэпарат «Бонсілаге». Сёлета спыніліся на яго аналазе – кансерванце «Бэстсіл».
– Па ўласцівасцях гэтыя прэпараты вельмі падобныя, адрозніваюцца толькі цаной. Выбралі таннейшы, – растлумачыў Станіслаў Івашка. – У сучасных рэаліях выкарыстанне кансервантаў нават і не абмяркоўваецца – гэта неабходнасць. У любым выпадку выхад спажыўных рэчываў атрымліваецца значна большым.
На першым укосе ў КСУП «Гервяты» задзейнічана больш за 20 адзінак тэхнікі, на якой працуюць вопытныя механізатары. У залежнасці ад фронту работ касілкі, комплексы, аўтамабілі і трактары звычайна дзеляць на 2 звяны. На касавіцы сёлета працуюць 2 новыя кормаўборачныя комплексы: 1 айчыннай вытворчасці КВК-800 і нямецкай – «КронэБіг-Х», 11-метровая варушылка.
Касец Віктар Кардзіс
«Гервятцы» могуць пахваліцца не толькі новай тэхнікай, але і новым падыходам у нарыхтоўцы кармоў.
– Пры нарыхтоўцы бабовых і люцэрны, якія лічацца дрэнна сіласуемымі, сёлета ўпершыню выкарысталі метад скошвання не ў валок, а ў распыл. Вопыт перанялі ў перадавых гаспадарак Гродзенскай вобласці: СВК «Верцялішкі», вытворчага кааператыва імя В.І. Крэмко, – працягвае намеснік дырэктара. – Пры такой тэхналогіі на змену касілкам заступаюць варушылкі, якія дадаткова плюшчаць зялёную масу. Пры добрым сонечным надвор’і дастаткова сутак для правяльвання траў, раней даводзілася чакаць 2-3 дні – летась увогуле была цэлая праблема з канюшынай, люцэрнай. Гэты спосаб нарыхтоўкі, па-першае, значна эканоміць час, па-другое, зялёная маса закладваецца з нармальнай вільготнасцю. Аднак ёсць і мінусы: пры зграбанні здробненай масы трапляюць часцінкі глебы, камяні, што шкодзіць корманарыхтоўчым комплексам: хутчэй зношваюцца нажы, супрацьрэжучыя пласціны і іншае. Таксама гэта стымулюе працэс ўтварэння маслянай кіслаты, але якасная трамбоўка, аптымальныя тэрміны закладкі траншэі, яе правільнае ўкрыццё, выкарыстанне таго ж кансерванта – здымаюць праблему.
Найлепшым часам для нарыхтоўкі сенажу з бабовых культур лічыцца фаза бутанізацыі да пачатку цвіцення – «гервятцы» з лішкам укладваюцца ў аптымальныя тэрміны.
Новы «Амкадор» даверылі Віктару Гродзю
– Плюс машыны ў тым, што, у залежнасці ад ураджайнасці травы, можна працаваць у двух рэжымах: эканомным і больш магутным, – тлумачыць камбайнер. – Трава здрабняецца на патрэбную даўжыню, а падборшчык рэгулюе хуткасць яе падачы.
За пажарнай бяспекай у полі сочыць Раман Масевіч
На новым комплексе працуе Сяргей Філімоненка
Подписывайтесь на телеграм-канал «Островецкая правда» по короткой ссылке https://t.me/ostrovetsby.
Телеграм-канал «Островецкая правда» – всё самое интересное из жизни Островца и Островецкого района.
Подписывайтесь на телеграм-канал «Гродно Медиа Group» по короткой ссылке t.me/GrodnoMediaGroup.
Телеграм-канал «Гродно Медиа Group» – это ежедневные новости районов Гродненской области и города Гродно.