Объявляем конкурс рецептов заготовок

16:18 / 21.08.2016
заготовки-на-зимуСкажыце, паважаныя чытачы (зараз я найперш звяртаюся да жанчын), у вас ёсць запаветны сшытак, у які вы запісваеце самыя цікавыя рэцэпты? Пэўна ж, ёсць! – без такога сшытка жанчыны жывуць хіба што на Рублёўцы!

І, мусіць, у тым сшытку ёсць рэцэпт самых хрумсткіх агурочкаў, самых салодкіх памідораў, самага арыгінальнага варэння? І пры гэтым падазраю, што, як бы гэты сшытак ні распух ад запісаў і выразак, кожнай жанчыне такіх рэцэптаў усё роўна мала – бо заўсёды хочацца паспрабаваць нешта новенькае.

Ну то давайце зоймемся яшчэ адной любімай жаночай справай – абмяняемся рэцэптамі. І зробім гэта на старонках газеты.

Дасылайце на паштовы ці электронны адрас газеты свае фірменныя, апрабаваныя часам і хатнімі дэгустатарамі рэцэпты саленняў-варэнняў-марынадаў (ні ў якім разе не скачаныя з інтэрнэту!) – а мы гарантуем ім доўгае жыццё. І ўзамен таксама парадуем вас нечым новенькім і смачненькім – прычым не толькі віртуальна, але і рэальна. Восенню, калі паліцы склепаў і кладовак будуць застаўлены слоікамі з разнасоламі, мы – усе, хто падзяліўся сваімі рэцэптамі –  збяромся разам, прадэгусціруем нашы дэлікатэсы – і вызначым самую лепшую гаспадыню – калі, вядома, зможам. А не, дык і без таго цікава і прыемна пабавім разам час.

Ну як, згода? Тады чакаем вашы рэцэпты для агульнага багатага восеньскага стала!

А адкрываем мы наш марафон (спадзяемся, што гэты конкурс рэцэптаў стане менавіта марафонам) рэцэптам марынаваных грыбочкаў ад ветэрана журналістыкі Таісы Сямёнаўны Сямёнавай – тыя, хто каштаваў іх, прызнаюцца, што смачнейшых не бывае. Хочаце – верце, хочаце – праверце…

ГРИБЫ БЕЛЫЕ МАРИНОВАННЫЕ


Приглашая принять участие в проекте, коллеги меня спросили: «Не жалко делиться своим фирменным рецептом?» Нисколько. Ради Бога. Пусть хозяйки радуют домашних и гостей вкусными маринованными грибами. Тем более, что есть один никем не раскрытый секрет: даже приготовленный по одному и тому же рецепту у каждой хозяйки продукт получает свой вкус, особенный, не похожий. Почему так? Не знаю. Итак,

Грибы  (не обязательно белые, пойдут и маслята, и молоденькие моховички) перебрать, вымыть, сложить в кастрюлю. Влить немного воды (1 стакан), всыпать 0,5 – 1 стол. ложку соли. Варить до готовности (пока не осядут на дно), убирая шумовкой пену. Откинуть на дуршлаг и дать стечь. Можно промыть под струей воды.

Маринад. (Из расчета на 1 килограмм приготовленных грибов): 1 стакан воды, 125 граммов 9-проценьного уксуса, половина столовой ложки соли,1 ложка сахару, по 6 зерен горького и душистого перца,, 3-4 шт. гвоздики, 2-3 лавровых листа. Опускаем в маринад грибы и еще минут 15 варим. В конце –0,5 чайной ложечки корицы и на кончике ложечки – лимонной кислоты.

Чисто вымытые и высушенные банки прогреваем над кипящим чайником. Раскладываем в них грибы, закрываем ошпаренными кипятком винтовыми или двойными капроновыми крышками (не закатываем).

Мой вариант закладки: на полную сырых грибов 5-литровую кастрюлю: 1 столовая ложка соли при варке, 1 стакан воды. Увариваются грибы практически наполовину. Маринад: 1,5 стакана воды, 159 граммов уксуса, соль, сахар, специи, корица и лимонная кислота – см. выше.

Успеха вам, хозяюшки! А кто желает отведать моих маринованных боровичков – пусть сначала возьмет меня с собой в лес, на любимые грибные места.